Καλά –καλά δεν είχα έρθει στο Αίγιο αφήνοντας πίσω μου τη νύφη του Θερμαϊκού, πατώντας τα πάτρια αγαπημένα χώματα άρχισα να μαθαίνω τα νέα και τα παλιά. Άλλα φιλτραρισμένα και άλλα αφιλτράριστα, όμως πάντα αυτά τα νέα έχουν την δική τους αξία και σημασία.

Έμαθα για τους μελλοντικούς υποψήφιους μνηστήρες του δημαρχιακού θώκου,  που με κάποιο τρόπο πρέπει να καλύψουν την απουσία τους από την κεντρική πολιτική σκηνή για μια δεκαετία περίπου, τώρα ζητάνε να πιάσουν στασίδι στην καρέκλα του δημάρχου.

Κάποιοι εξ αυτών μέχρι πρότινος είχαν πάρει διαζύγιο από τη λέξη καλημέρα,  τώρα ζητάνε την ψήφο του λαού για να σταθούν. Τέλος πάντων,  θα μου δοθεί η ευκαιρία να γράψω πολλά και για  πολλούς όταν θα έρθει η ώρα και μη χειρότερα… θα μου  πείτε  πολλοί!

Tα νέα των δημοτικών πραγμάτων, τους χορούς και τα πανηγύρια για το ΑΕΙ, που είχα ήδη πληροφορηθεί και παρατήρησα πως μόνο η αρκούδα με τον αρκουδιάρη απουσίαζαν όπως είχα γράψει στο προηγούμενο άρθρο μου. Για ένα ΑΕΙ που βρήκαν πεδίο δράσης αλεξιπτωτιστές να κάνουν το κομμάτι τους,  άλλα σκέπτονται και άλλα κάνουν ποντάροντας σε πολιτικά οφέλη και τροφοδοτώντας με τον ψευτοεπαναστατισμό μικρότερα κόμματα δεξιά της ΝΔ  με παραγοντιλίκι Μαυρογιαλούρου… Που στο τέλος δεν ωφέλησε κανέναν, καθώς με την έκδοση  Προεδρικού Διατάγματος μπαίνει λουκέτο στο ΑΕΙ Φυσικοθεραπείας, σαν όνειρο θερινής νύχτας ήρθε και έφυγε.

Τι θα γίνει επιτέλους με εκείνη την πλατεία Αγίας Λαύρας, που θυμίζει περισσότερο χωράφι, βομβαρδισμένο τοπίο και τίποτα από πλατεία;  Σημειώνω, να μην φανεί ότι κάνω  κουτσομπολιό, ρώτησα ανθρώπους σοβαρούς επιστήμονες, μηχανικούς, Αιγιώτες που λατρεύουν τον τόπο τους και σταδιακά απομακρύνονται από αυτόν με εκείνα που βλέπουν.

Το έργο λοιπόν το οποίο ξεκίνησε με όλα τα εχέγγυα να αλλάξει την μορφή της πόλης κατέληξε σε Βατερλό και τούτο γιατί οι εργολάβοι δεν ήταν καλής «διαλογής», ναι έτσι ακριβώς όπως το διαβάζετε. Εξεπλάγην όταν άκουσα αυτή την ατάκα … τι σημαίνει ρώτησα  «καλής  διαλογής»; Καλά ακόμα να καταλάβεις εσύ τι παίχτηκε με την Πλατεία μου είπαν σαν να προσπάθησαν να με ταρακουνήσουν. Το μοιράζομαι μαζί σας γιατί αφού δεν μπορώ να πιάσω το μίτο της Αριάδνης να το ξετυλίξω μήπως να το κάναμε όλοι μαζί αν σας διηγηθώ την ιστορία της Βομβαρδισμένης  Πλατείας.

Για το έργο αρχικά είχαν κάνει προσφορά εργολάβοι, ο πρώτος που ανέλαβε το έργο  βλέποντας ότι δεν είχε προσδιορίσει σωστά την αρχική τιμή ζητά από τον Δήμαρχο επιπλέον 90.0000 ευρώ προκείμενου το έργο να αποπερατωθεί, ο Δήμαρχος τσαντίζεται δεν του τα δίνει. Λέει να κοιτάξουν τον δεύτερο και τον τρίτο εργολάβο έλα όμως που αυτοί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, σχετικά με τα έγγραφα που απαιτούνταν για να αναλάβουν το έργο. Τότε εκ των πραγμάτων έπρεπε  να προχωρήσουν στον τέταρτο εργολάβο, μόνο που εκείνος με τη σειρά του ήταν στα μαχαίρια με τον δήμαρχο και το γαϊτανάκι συνεχίζεται ή ακόμα χειρότερα η κολοκυθιά για τα καλά κρατεί …

Ποιος θα φτιάξει το έργο; Ο πρώτος εργολάβος αφού δεν παίρνει τα 90.000 ευρώ το αφήνει ημιτελές, ο ίδιος σε πηγαδάκι πριν από καιρό ανέφερε  πως το έργο ήθελαν να το δώσουν σε μεγάλη εταιρεία και εγώ τους χαλούσα την ζύμη. Τώρα μπαίνουν πάλι στο τραπέζι οι συζητήσεις για συνεννόηση με τους εργολάβους και με την ψήφο του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, που λίγο πριν έδινε συνεντεύξεις κατά της επιλογής της intrakat. Ο επικεφαλής ψηφίζει ναι ο σύμβουλός του ψηφίζει όχι . Όπως όλα δείχνουν πάλι στην Intrakat θα καταλήξουμε ή μήπως βάλει ο δήμαρχος νερό στο κρασί του και το πάρει ο τέταρτος εργολάβος ;  Πέσαμε  σε πραγματική πισίνα καρχαριών που κολυμπούν στα ρηχά νερά των εγκαταστάσεων της χαρτοποιίας.

Σκέπτομαι, πως σε ένα χρόνο από το σημερινό άρθρο πάμε σε εκλογές, η πλατεία μέχρι τότε θα θυμίζει κρανίου τόπος, οι προεκλογικές συγκεντρώσεις που άλλοτε είχαν σαν σημείο αναφοράς την πλατεία Αγίας Λαύρας, θα σκορπίσουν στην Πλατεία της Φανερωμένης ή των Υψηλών Αλωνίων. Όμως η Πλατεία Αγίας Λαύρας θα μπει στο κάδρο της προεκλογικής περιόδου ως ένα έργο που ξεκίνησε για να αλλάξει την όψη της πόλης και στο τέλος έγινε το επίκεντρο της λιμνούπολης. Όπου η μιζέρια κατοικεί για τα καλά.

Δεν υπερασπίζομαι κανέναν, ούτε είμαι χειροκροτητής κανενός, σας παρέθεσα όλα εκείνα που μας οδηγήσαν στο τέλμα και κυρίως έφτασαν την πόλη μας να πρωταγωνιστεί στα δελτία ειδήσεων ως η πλατεία που παράγει ζαρζαβατικά. Και μη χειρότερα !!! Πόσο πια χειρότερα θα μου πείτε … Τα συμπεράσματα δικά σας.

Του Ηλίας Ασπρούκου – Περιβαλλοντολόγου