Γράφει ο Ηλίας Ασπρούκος –Περιβαλλοντολόγος
Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο βλέπουμε, διαβάζουμε και μαθαίνουμε ειδησεογραφικές πληροφορίες όπου συζητείται πως πολλά από τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης που βρίσκονται στις γύρω περιοχές (Πύργο, Αιτωλοακαρνανία και Αίγιο) θα μεταφερθούν στο Κουκούλι της Πάτρας. Αυτή τη στιγμή στο Αίγιο μετά από πολλούς αγώνες υπάρχουν και λειτουργούν δύο τμήματα. Από τον καιρό που δημιουργήθηκαν τα τμήματα της Ανώτατης εκπαίδευσης η οικονομία της πόλης μας άρχισε να ανασαίνει. Η πόλη μας είχε βγει λαβωμένη από το σεισμό του 1995 κ το τμήμα αρχικά της Ανώτερης τότε και έπειτα ανώτατης εκπαίδευσης έδωσε το φιλί της ζωής στην τοπική οικονομία που είχε οδηγηθεί σε τέλμα. Δεν ξέρω γιατί; Αλλά η Πάτρα έχει βαλθεί για τα καλά και το τελευταίο κομμάτι οξυγόνου της οικονομίας να μας το στερήσει.
Τέτοιες προσπάθειες έχουν γίνει πολλές φορές, το 2013 επί πρωθυπουργίας Α. Σαμαρά και υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου ξέσπασε πόλεμος για την μεταφορά του τότε ΤΕΙ στην Πάτρα, ο γράφων είχε στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και εξέφραζε τους λόγους για τους οποίους δεν θα έπρεπε να επιτρέψουν να συμβεί αυτό. Όταν ανέβηκε ο τότε Δήμαρχος Αιγιαλείας στην Αθήνα να εκθέσει το ζήτημα και να συναντήσει τον πρωθυπουργό τον πληροφόρησαν πως είχαν την επιστολή στα χέρια τους και ήσαν γνώστες του ζητήματος. Αυτά για την ιστορία αλλά ας φτάσουμε στο σήμερα.
Ο νέος πρύτανης επαναφέρει και πάλι το ζήτημα της μεταφοράς του ΤΕΙ στην Πάτρα λες και η Πάτρα δεν έχει τόσες σχολές, λες κ η Πάτρα δεν βασίζει την οικονομία της στη βιομηχανία της εκπαίδευσης. Εδώ όμως το ζήτημα πέρα των άλλων έχει κοινωνικές αλλά και πολιτικές διαστάσεις. Η οικονομία της Αιγιάλειας βασίζεται στους φοιτητές, σπίτια νοικιάζονται και μπαίνει ένα έξτρα εισόδημα, η τοπική αγορά ανασαίνει με την έλευση των φοιτητών, οι καφετέριες και τα φαγάδικα αποκτούν ζωή… στους δρόμους της πόλης περπατούν νέοι άνθρωποι, υπάρχει όσο να πεις ένας αέρας αισιοδοξίας ότι κάτι καλύτερο συμβαίνει στον τόπο. Ένα νεανικό σφρίγος πλανάται στην ατμόσφαιρα δίνοντας μας δύναμη να αγωνιστούμε για αυτό τον τόπο.
Κάπου εδώ ας δούμε την πραγματικότητα, οι τοπικοί άρχοντες που πασχίζουν να εκλεγούν για το καλό του τόπου που βρίσκονται αυτές τις στιγμές; Δεν μιλάω μόνο για τις Αρχόντισσες και τους γάτους της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά, για τους τοπικούς βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων και αποχρώσεων, που προεκλογικά δηλώνουν παρόντες και παρούσες ενώ στα δύσκολα στρουθοκαμηλίζουν. Μιλάω για εκείνους που σε πολιτικό επίπεδο κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις υπουργικές καρέκλες και δεν έχουν περάσει ούτε έξω από το δημόσιο σχολείο όλων των βαθμίδων. Μιλάω για υφυπουργούς που κρύβονται πίσω από τη λέξη πολυάσχολος και κατεβάζουν ρολά στην κοινωνία. Αν και με τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού δεν μπορέσουμε να κρατήσουμε ένα τμήμα της φυσικοθεραπείας τότε τι να πω;
Επειδή ο τόπος είναι μικρός και όλοι γνωριζόμαστε, παραδοσιακά το Αίγιο ανήκει πολιτικά στη Ν.Δ. αλλά με τόση εγκατάλειψη, σύντομα ο κόσμος θα γυρίσει την πλάτη όχι στην κυβέρνηση αλλά στην παράταξη. Έναν δρόμο που θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές που θα έχουν τη μοίρα της Αιγιαλείας. Γιατί κακά τα ψέματα αυτές τις εποχές που διανύουμε η παιδεία είναι η μόνη βιομηχανία ανάπτυξης που μας απέμεινε. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με την ουσιαστική αναβάθμιση, να στηρίξει και να ενθαρρύνει την αποκέντρωση, κοιτάζει να λειτουργήσει συγκεντρωτικά και να μαζέψει όλα τα τμήματα στην Πάτρα, αφήνοντας τις πόλεις απογυμνωμένες από ζωή. Επειδή όλα δείχνουν πως εκείνος που σηκώνει το φορτίο της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ας δει μέσα σε όλα τα άλλα και αυτό το ζήτημα της μεταφοράς των σχολών, ας το σκεφτεί καλύτερα γιατί οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς παιχνίδια με την ίδια τους την ύπαρξη δεν σηκώνουν.
Καιρός η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η σημερινή κυβέρνηση να φανεί στην πράξη και όχι στα λόγια. Εμείς αναμένουμε αλλά και προετοιμαζόμαστε με επιχειρήματα επί πραγματικού εδάφους και όχι σχέδια επί χάρτου κλεισμένοι σε γραφεία μακριά από την κοινωνία να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους τις πρακτικές. Όσο για τον πρύτανη και τις προτάσεις του αντί να πάρει το τμήμα από το Αίγιο ας φροντίσει μαζί με τους βουλευτές να γίνει το τμήμα της νομικής στην Πάτρα.
Οι άρχοντες , οι αρχόντισσες, οι γάτοι, οι ποντικοί και τα ψάρια που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση διαχρονικά, αντί να πετάνε τα χρήματα για τις κακόγουστες αναπλάσεις που μόνο προβλήματα δημιουργούν στους παροικούντες και όχι μόνο, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν επιτέλους τα χρήματα αυτά να διατεθούν για την αναμόρφωση του χώρου και την εύρυθμη λειτουργία του ΑΤΕΙ Αιγίου που σήμερα μοιάζει σαν παλιατζίδικο, έτσι ώστε να δώσουν κίνητρα προκειμένου να συναφθεί μια δεκαετής σύμβαση με το δημόσιο. Από αυτό θα φανεί ποιοι νοιάζονται πραγματικά για την πόλη και όχι για τους ψήφους.