Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου
Σήμερα θα επισκεφτούμε τη Σμύρνη (Izmir στα Τουρκικά) που είναι μία ανάσα από τη Χίο και οι πρώτοι πρόσφυγες που ήλθαν εκεί κυνηγημένοι από τις αλησμόνητες πατρίδες… έπιασαν αμέσως δουλειά στα μαστιχοχώρια!
Η Σμύρνη έχει σήμερα 4.000.000 κατοίκους και μοιάζει πολύ με τη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα μετά την επιχωμάτωση που έγινε στην παραλία.
Ιδρύθηκε το 3.000 π.Χ. και είναι το δεύτερο λιμάνι μετά την Κων/πολη. Έχει πολύ φαρδείς δρόμους και μαγαζιά τα οποία συνυπάρχουν μαζί με τα τεμένη.
… Έγιναν σεισμοί, ο εμπρησμός του ’22 με τη καταστροφή… που θρασείς ονόμασαν συνωστισμό, αλλά… τα σπίτια των Ρωμιών υπάρχουν ακόμα μισοκαμμένα και ερειπωμένα σαν τεκμήρια των δεινών που πέρασαν οι Χριστιανοί!
Το τραγικό 1922 στη προκυμαία (Quaie)της Σμύρνης υπήρχε ιπποκίνητο τραμ όπως και στη Θεσσαλονίκη και η πόλη αριθμούσε 370.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 170.000 ήσαν Έλληνες, οι 60.000 Εβραίοι, οι 40.000 Αρμένιοι, οι 20.000 Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί και οι… υπόλοιποι Οθωμανοί. Η επικρατούσα δε γλώσσα ήταν η Ελληνική. Η καρδιά τότε της πόλης ήταν η άλλοτε Πλατεία Διοικητηρίου (Konak Maydani) και ο Πύργος του Ρολογιού.
Η γιαγιά μου κοιτούσε όλο απορία για τα αλλαγές που είχαν γίνει και το βλέμμα της γύριζε όλο στον Άνω και Κάτω Μαχαλά. Στη Σμύρνη είχε θείες και πήγαιναν με το τρένο από τη Πόλη.
Επίσης είτε έχουμε, είτε δεν έχουμε παιδιά μαζί μας, αξίζει να επισκεφτούμε το Πάρκο του Πολιτισμού (Kultur Park Alani).
Το Kemeralti Bazaar είναι από τον 16ο αι. και έχει τα πάντα από απλά είδη λαϊκής τέχνης μέχρι χαλιά και ασημικά. Θεωρείται από τα καλύτερα παζάρια της Ανατολής.
Πρέπει δε οπωσδήποτε να φάτε Kadinbudu Kofte, Πίτα Acmali, λουκουμάδες, simit που είναι ολόιδια σε γεύση με τα σιμίτια δηλ κουλούρια της Θεσσαλονίκης.
Από Αρχιτεκτονήματα θα επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Γαλλικό Προξενείο, πετρόχτιστο πριν 130 χρόνια και τώρα στεγάζεται το Κέντρο Καλών Τεχνών.
Θα πάτε στον Άγιο Πολύκαρπο που χτίστηκε το 1625 από τον βασιλιά Λουδοβίκο και είναι η πιο παλιά Χριστιανική εκκλησιά (Sainte Polycarpe) ο οποίος μαρτύρησε στα χέρια των Ρωμαίων. Όποτε υφίσταται φθορές, την φτιάχνουν.
Επίσης θα πάτε να δείτε την Ευαγγελική Σχολή, αρχιτεκτονικά έχει θρησκευτικό χαρακτήρα, παλαιότερα ήταν μορφωτικό ίδρυμα και έπαψε να λειτουργεί μετά τη καταστροφή του ’22. Τώρα είναι Τουρκική σχολή θηλέων.
Θα δείτε επίσης το Ομήρειο παρθεναγωγείο όπου φοιτούσαν παλιά όλες οι πλούσιες Ελληνίδες.
Αξιόλογα κτίρια επίσης είναι το Κτίριο του ΝΑΤΟ και το Θέατρο της Σμύρνης και το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος που τώρα έγινε Υπουργείο Τουρισμού.
Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.
Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.
-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.
-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».
-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.
-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή(Μission Laique Francaise).
-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.
-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της(πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.
-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.
-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.
-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.
-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.
-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.
-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ(Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).
-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!
-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS (University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.
-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.
-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.
-Από μικρό παιδί δούλευε (παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα.